triangel.gif (5598 bytes)
mIRC Installation för #Teosofi-chatten
Vad är IRC

IRC (Internet Relay Chat) är en virtuell mötesplats där människor från hela världen kan träffas och prata, alltså - skriva. Som användare kan du använda dig av mIRC; ett litet program som kopplar upp dig mot en server i ett IRC nätverk. Alla servrar är sammanlänkade och förmedlar meddelanden mellan användarna över IRC nätverket. Du kan delta i diskussions grupper i någon av de tusentals IRC kanaler, på någon av de hundratals IRC nätverk som finns, eller bara prata privat med familj eller vänner, var än de befinner sig i världen. Du finner alla tänkbara intressen och ämnen på IRC.

Vad är mIRC.

För att använda IRC behöver du ett litet program som mIRC, en IRC klient för Windows. mIRC är en användarvänlig IRC klient som är försedd med många funktioner och inställningsmöjligheter. I denna hjälp fil lär vi dig att ladda ner, installera och komma igång med mIRC.

Varför IRC & inte JavaChat, WebChat

IRC är det riktiga sättet att chatta eller snacka på nätet. Webbchattar, javachattar etc. är bara dåliga efter apningar av IRC. Deras förtjänst är att man inte behöver något extra program för dem, utan klarar sigj med sin webbläsare. IRC erbjuder dock mycket mer än dessa. De populäraste IRC-programmen (IRC-klienterna) är mycket mångsidiga och kan med hjälp av inställningar och skriptfunktioner fås att göra nästan vad som helst utom att servera chips för att fullända din chat-upplevelse.

För er som är osäkra, så rekommenderar vi er att börja med Java-chat, klicka på länken:  Teosofi chat (java)  och vänta tills välkomsttexten kommer upp.

När du kliver in i en kanal så öppnas ett nytt fönster på din skärm. Namnen i den högra kolumnen är de personer som redan befinner sig i den kanalen. Den vänstra delen av fönstret är den del där konversationen äger rum. Testa genom att skriva 'Hejsan!' till personerna i kanalerna, skriv bara texten i raden längst ner på kanalens fönster... Vill ni däremot chatta privat med en person, dubbelklickar ni på ett av "Nicken"...Ha kul och chatta vidare!

OBS! Trycker du på en annan länk, loggas du ut från chattet.

 
Hur kommer jag igång med IRC.

Oroa dig inte, vi hjälper dig ladda ner, installera och börja använda mIRC. Om du klarat dig så här långt kommer du säkerligen klara av att installera mIRC på din PC, om inte idag så imorgon! Fortsätt bara läsa och följ instruktionerna...

Fastnar du någonstans är det bara att läsa om det momentet. Förstår du inte allting direkt kan du ta ett steg åt sidan och kanske läsa lite annan information under tiden? Kom alltid ihåg att; det finns mycket hjälp och information tillgänglig men -du- måste läsa den.

Hur laddas mIRC ner.

Här ligger länken för att:    Ladda ner mIRC

1. Tryck på den länken.
2. Spara filen du valt på din hårddisk ( kom ihåg var du sparar filen ).
3. Välj en katalog på din hårddisk som du kan hitta tillbaka till vid ett senare skede. Var tålmodig, att ladda ner mIRC kan ta ett par minuter...

Vad gör jag härnäst? Installerar!

Nu när du laddat ner mIRC är du redo att installera mIRC på din PC. Namnet på filen som du laddade ner, heter "mIRC-U.L.T" Leta upp den på din hårddisk. När du hittat den dubbel-klickar du på den. Detta gör att installationen av mIRC startar.

 

Det kommer att fråga efter en s.k. 'Destination folder'; vilket är katalogen på din hårddisk som du vill att mIRC installeras i. Att välja förvalet går bra. Tryck på 'Installera' så är det klart! Installationen sköter sedan sig själv.

Nu startar vi mIRC för första gången.

wpeAF.jpg (3179 bytes)mIRC är nu installerat på din PC och redo att börja användas. Innan du fortsätter se då till att du är uppkopplad mot Internet. Starta bara modemet som du alltid gjort, ok?

Leta nu upp den lilla mIRC ikonen ---> någonstans på Start menyn eller skrivbordet. Du klickar på denna ikon för att starta mIRC.

mIRC startar för första gången och en meny kallad 'Options' uppenbarar sig. Det krävs att du fyller i viss grundläggande information där. Till en början är endast huvudmenyn vid namn 'Connect' viktig. Det är den första raden i listan. Glöm alla andra inställningar. Fyll i raderna som efterfrågas, nämligen följande: Full name, E-mail address, Nickname och Alternate.


 

  • Full name: Ditt riktiga namn (t ex Peter Bernin)
  • E-mail address: Din e-post adress (t ex puh@) hotmail.com
  • Nickname: Ett smeknamn du använder dig av på chatten. Det skall bestå av en till nio tecken (t ex Teos)
  • Alternate: Ett alternativt smeknamn. Om det 'nickname' du valt ovan redan är upptaget på IRC så används det alternativa namnet istället. (t ex Teos7)

Nu när alla inställningar är klara, klicka på den stora 'Connect to IRC Server' knappen och du kopplas upp mot IRC. Grattis! Och bäst av allt; nästa gång behöver du inte gå igenom alla de här stegen igen :)

Vad är det som händer?

Ta det lugnt och se efter... du fick nu upp denna bilden

 

En hel del händer. mIRC har (förhoppningsvis) kopplat upp sig mot en server. Den här servern skickar en del information till ditt 'Status' fönster.

När du kliver in i en kanal så öppnas ett nytt fönster på din skärm. Namnen i den högra kolumnen är de personer som redan befinner sig i den kanalen. Den vänstra delen av fönstret är den del där konversationen äger rum. Testa genom att skriva 'Hejsan!' till personerna i kanalerna, skriv bara texten i raden längst ner på kanalens fönster... Vill ni däremot chatta privat med en person, dubbelklickar ni på ett av "Nicken"...Ha kul och chatta vidare!

För att kliva ur en kanal klickar du bara på knappen som stänger fönstret, den finner du längst upp till vänster på kanalens fönster.

Det här är ju kul!

Ja visst är det.. Som du har märkt så var det inte så svårt att komma igång med IRC. Och nu när du kommit så här långt så finns det massor att upptäcka!

Tips: I menyn 'Commands' - högst upp på din skärm - finns alla grundläggande kommandon för mIRC. Det kan vara praktiskt att använda dessa för att förstå hur det går till.

Om du vill träffa vänner på IRC se då till att komma tillbaka till samma IRC nätverk. Att veta namnet på kanalen ni sågs på men inte veta vilket nätverk är som att leta efter en gata men inte veta i vilken stad gatan ligger i.

Nu när du installerat mIRC är det upp till dig att vänja dig vid IRC. Till en början kan det verka rörigt och förvirrande men du måste bara få in vanan. Och glöm inte; det finns alltid vänliga personer som gärna hjälper till... Har ni frågor angående chatten...
Dubbelklicka bara på OceanLove, ( DreamLove) eller Lovechild, (Prophezy)
Sedan skriver ni frågan/frågorna... det kan ta mellan 5 sec till 24 timmar innan ni få svar.

Du kan koppla ner dig från IRC genom att trycka på knappen längst till vänster i knappraden. Den visar om du är uppkopplad. Innan du kopplar ner dig föreslår jag att du testar de andra knapparna. Du kan behöva dem senare.

Titta även i mIRCs hjälp (Help) meny. Som du kanske märkt så medföljer två viktiga hjälp filer; en för mIRC och en annan för IRC. Denna förklarar nästan alla fenomen du kan tänkas stöta på och introducerar dig till de underliga vanor och beteenden folk på IRC kan ha.


Redaktionen önskar lycka till, och ha det bra på IRC!

© 2003 Stiftelsen Teosofiska Kompaniet i Malmö|
   till ULTs hemsida   | 

wpeAF.jpg (3179 bytes)

Copyright © 1998-2014 Stiftelsen Teosofiska Kompaniet Malmö    
Uppdaterad 2014-03-23